La sostenibilitat, la gastronomia i la cultura culinària catalana, protagonistes del Catalonia HUB a Alimentària
- El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural organitza el Catalonia HUB, un espai d’exposició, cuina en directe i networking de 300 m2 en què s’explicarà el potencial agroalimentari i gastronòmic del país
- El president de la Generalitat, Pere Aragonès, acompanyat de la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, han participat en l’acte inaugural del Saló Alimentària i han inaugurat l’estand Catalonia HUB
- El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, a través de PRODECA, organitza la participació agrupada de prop d’un centenar empreses catalanes sota el paraigua de la marca agroalimentària Catalunya, on el menjar és cultura
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, acompanyat de la consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, i el xef Joel Castanyé al Catalonia HUB, l'estand institucional de la Generalitat de Catalunya del Saló Alimentària
El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, a través de la Direcció General d’Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia i la Promotora dels Aliments Catalans (Prodeca), organitza a Alimentària 2022 el Catalonia HUB, un espai d’exposició, cuina en directe i networking de 300 m2 en què s’explica el potencial agroalimentari i gastronòmic del país. Es tracta de l’estand institucional de la Generalitat de Catalunya i s’organitza sota la marca Catalunya, on el menjar és cultura, que s’estrena per primera vegada a Alimentària, el saló internacional d’alimentació més important de l’arc mediterrani que Catalunya acull i en què n’és amfitriona.
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, acompanyat de la consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, han participat aquest matí en l’acte inaugural del Saló Alimentària i posteriorment han inaugurat l’estand Catalonia HUB. El president de la Generalitat i la consellera han aprofitat la visita a Alimentària per visitar diverses empreses agroalimentàries participants al Saló i han coincidit a l’estand Catalonia HUB amb els xefs Joel Castanyé, del Restaurant La Boscana, de Bellvís (Lleida), i Rafel Muria, del Restaurant Quatre Molins, de Cornudella de Montsant, ambdós premiats amb una estrella Michelin, presentant els respectius tallers-showcookings La fruita revoluciona la cuina. La nostra font d’inspiració, la nostra terra, i La primera mel PEFC d’Europa, i d’altres xefs, empreses i representants del sectors agroalimentari català.
Explicar l’alimentació com a fet cultural
L’espai del Catalonia HUB s’emmarca en el Pla estratègic de l’alimentació de Catalunya 2021-2016 (PEAC), amb 4 àmbits centrals: la sostenibilitat, promoure el que és propi i arrelat al territori, un sistema alimentari just, equitatiu i cohesionat, saludable i de confiança. Durant els quatre dies que dura Alimentària, l’estand projectarà la riquesa i diversitat del sector agroalimentari i gastronòmic català a través d’un desplegament audiovisual i interactiu, immersiu i experiencial, amb l’accent als productors, gremis i distintius dels productes alimentaris i facilitant als visitants professionals d’àmbit nacional i internacional conèixer els nostres productes i com es produeixen, i exposant per què Catalunya és clúster agroalimentari líder a Europa i referent al món.
L’estand compta amb un programa de més de 40 actuacions en dues zones, l’Espai Catalunya i l’Espai Producte, en què l’alimentació, com a fet cultural i sector estratègic del país, és la protagonista des de diferents d’enfocaments.
A l’Espai Catalunya, durant els quatre dies de la fira, xefs catalans compartiran taula i conversa amb professionals de diverses disciplines culturals i debatran sobre els reptes de l’alimentació sostenible, la innovació gastronòmica i el valor afegit dels diferents sectors agroalimentaris del país. Un espai multidisciplinari en què també la cuina en directe té una presència destacada amb una aposta pel showcooking com a viatge als diferents paisatges i territoris de la cultura culinària de Catalunya.
L’estand comptarà amb la participació de reputats xefs catalans com Joel Castanyé, (Restaurant La Boscana *), Rafel Muria (Restaurant Quatre Molins *), Raül Balam (Restaurant Moments **), Ada Parellada (Restaurant Semproniana), Pep Moreno (Restaurant Deliranto *), Vicent Guimerà (Restaurant Antic Molí *), Jeroni Castell (Restaurant Les Moles *) o Sergio Torres (Restaurant Cocina Hermanos Torres **) i artistes d’altres disciplines com ara fotografia (Francesc Guillamet), disseny (Elsa Iranzo) o literatura (Albert Vilaró).
L’espai també acull ponències d’entitats relacionades amb la promoció culinària, com la Fundació Alicia, amb la conferència Ensenyant la cuina catalana al món, la difusió de la Dieta Mediterrània, amb el lliurament de Premis de la Fundació Dieta Mediterrània, o l’àmbit de la investigació a través de la presentació del projecte Localnutleg sobre la promoció de la fruita seca i els llegums com a ingredients de la Dieta Mediterrània, i la presentació dels nous Premis Nacionals d’Alimentació promoguts pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.
L’Espai Producte és la zona en què entitats i empreses presenten les seves iniciatives i productes. L’espai inclou una vintena de presentacions comercials, trobades i degustacions en un format més reduït. Entre les ponències, hi ha empreses de sectors i trajectòries ben diversos com ara Llet Nostra, Port of Dragons, Las Jellys, Bombons Cudié, Juvé&Camps, Ametller Origen o SAT Ort Bell.
Podeu descarregar el programa i la graella d’activitats del Catalonia HUB en l’enllaç següent.
La millor recepta elaborada amb productes DOP i IGP de l'Euroregió
El Catalonia HUB també acull el Concurs “Millor recepta euroregional elaborada amb productes DOP i IGP de Catalunya, les Illes Balears i Occitània”. El certamen s’emmarca en el projecte de la Xarxa d’aliments de qualitat impulsat per l’Euroregió Pirineus Mediterrània. El vilanoví Eric Montes, vencedor regional de l’European Young Xef Award 2022, el xef balear José María Borras Villarroel, i Thomas Riquier, representant d’Occitània, competiran per aconseguir la distinció d’un concurs únic que vol impulsar el coneixent transversal dels productes amb segell d’origen i qualitat entre les promeses de la gastronomia de les tres regions.
La trobada interregional continua amb l’organització de ponències i taula rodona sobre els circuits curts de comercialització de productes agroalimentaris i experiències turístiques com a estratègia de valorització dels paisatges i productes locals, amb la participació de Fabien Santini, Cap de la Unitat de la Direcció General de Mercats Agroalimentaris de la Comissió Europea, així com diferents directors generals dels tres territoris participants en el projecte i agents del sector. L’esdeveniment finalitza amb un dinar de networking entre els experts i productors/es i promotors/es de productes amb segells DOP i IGP procedents de les tres regions.
Aparador internacional per a les empreses catalanes
El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, mitjançant Prodeca, també organitza la participació agrupada de les empreses catalanes a Alimentària 2022 sota la marca Catalunya, on el menjar és cultura en tres dels salons de què disposa la Fira en aquesta edició.
El saló amb més empreses sota el paraigua de Prodeca és el de Lands of Spain, que compta amb la participació de 55 empreses catalanes. El saló, amb una superfície expositiva de 4.500 m2, esdevé l’aparador de les últimes tendències alimentàries i inclou els subsectors de dolços, snacks, olis, aliments associats a la Dieta Mediterrània i productes delicatessen i ecològics.
El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural és present també als salons Intercarn, esdeveniment referent del sector carni, i Interlact, el certamen dedicat al sector lacti i de formatges. En el cas d’Intercarn, l’estand de la Generalitat es preveu com un espai central per visualitzar el potencial del sector carni, primer sector alimentari català i el seu principal motor exportador agroalimentari. A Interlact destaca, també sota la marca Catalunya, on el menjar és cultura, la participació de productors d’ACREFA, l’associació que agrupa el conjunt del sector lacti-formatger català.
Un any més, l’àrea de Prodeca compta amb un estand de l’Institut Català de Finances (ICF) amb l’objectiu d’informar sobre les diferents solucions de finançament que posa a disposició del teixit empresarial del sector agroalimentari. En concret, l’entitat financera pública ocupa l’espai E350-3 des d’on ofereix, tant a les empreses expositores com als professionals que visitin la Fira, assessorament personalitzat i analitza conjuntament amb les empreses quines són les seves necessitats i oportunitats de finançament.
Visites empresarials d’importadors de l’Amèrica del Sud
Després de la cancel·lació de l’edició de 2020, el sector recupera la presencialitat d’un dels esdeveniments comercials en l’àmbit de l’alimentació més importants d’Europa i encara amb molt bones perspectives de negoci aquesta trobada internacional. Com a mostra de l’interès suscitat, el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, a través de Prodeca, ha organitzat un programa de compradors procedents de l’Amèrica del Sud.
Durant els dies d’Alimentària, una vintena de responsables de compres de cadenes de supermercats, restaurants i de distribució de Mèxic, Colòmbia, el Perú i Xile visiten la Fira i se’ls ha programat una agenda de reunions B2B amb empreses catalanes segons els seus interessos i àmbit de mercat. Els compradors participants han estat prèviament seleccionats per l’antena Prodeca LATAM i la delegació del Govern de Catalunya a Mèxic, que compta amb la incorporació d’una tècnica comercial per al sector agroalimentari arran de l’acord entre el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i el Departament d’Acció Exterior i Govern Obert.
Sobre Prodeca
Prodeca és una empresa pública adscrita al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya que té per objecte la promoció dels productes agroalimentaris catalans i el suport a la comercialització i internacionalització de les empreses catalanes del sector. Facilita la participació de les empreses catalanes a les principals fires agroalimentàries internacionals i nacionals, organitza trobades amb compradors i importadors del sector, ofereix programes de suport en comercialització i iniciació a l’exportació, elabora i implementa estratègies de posicionament de producte i de promoció de la marca Catalunya agroalimentària, fa assessorament en diversificació i consolidació comercial a països tercers, prepara informes de mercats i tendències i disposa d’eines d’autodiagnosi i d’anàlisi d’oportunitats en comercialització i internacionalització per a les empreses del sector, entre altres activitats.