Vins catalans busquen ampolles: la pandèmia els n'ha deixat sense
Noticia via Catalunya ràdio.
Trobar ampolles de vidre al mercat s'està tornant missió impossible per a molts petits cellers que ja no tenen capacitat per acumular més vi a les seves barriques. Abans de la pandèmia, la comanda d'ampolles era un mer tràmit, però ara s'ha convertit en un malson.
Els proveïdors tarden fins a sis mesos a servir-los els envasos perquè no tenen suficient estoc. Això implica que els productors de vi no poden donar sortida als seus productes. En alguns casos, fins i tot, hi ha vins de la collita de 2021 que no han pogut presentar.
És el que li ha passat al Celler de Sanui, al Segrià. Tenen uns 53.000 litres pendents de ser embotellats. Segons el seu propietari, Pere Escudé, aquest juliol li estan arribant ampolles que va demanar el mes de novembre, i lamenta que quan ha intentat canviar de distribuidor li han ofert els envasos per a finals del 2024.
"Estem a tocar de la verema i tenim neguit. No pots deixar el raïm a la vinya o a una càmera frigorífica perquè no tens on embotellar-lo."
Busquen solucions com ara aconseguir més barriques o buscar vidre a altres països, com Suïssa o Romania. El problema, però, és que el cost del transport encareix molt el producte.
Ampolles més cares
De fet, els cellers denuncien que els preus de les ampolles de vidre s'ha disparat en qüestió de mig any. Marta Porta regenta el Celler Vall de Baldomar, a la Noguera, i denuncia que els envasos són ara un 45% més cars.
"Des del març cada 15 dies ha anat variant el preu. Hem passat d'ampolles que valien 0,34 a gairebé 0,50."
Per poder embotellar els vins, ha hagut de canviar algunes ampolles que identificaven la marca. Això implica, també, fer etiquetes i caixes noves. Tot i així, hi ha hagut moments en què ha trencat estoc i no ha pogut vendre el vi perquè no tenia com servir-lo.
"Abans decidies el que embotellaves i ara primer has de mirar quantes ampolles pots aconseguir i aleshores envasar."
L'origen, la pandèmia
El sector del vi va tenir pèrdues importants el primer any de la pandèmia amb el tancament i les restriccions a la restauració. Aleshores, les grans vidrieres europees van baixar la producció, i ara no tenen capacitat per fer front a la recuperació de la demanda.
Els petits cellers són els més colpejats pel desabastiment, segons el president de la D.O. Costers del Segre, Tomàs Cusiné. Les grans empreses vinícoles, amb més recursos, van poder acumular envasos a temps.
"El degoteig d'ampolles és conseqüència de certa acumulació per part d'empreses grans que no han volgut perdre la cadena de producció."
Els petits distribuïdors d'ampolles de vidre, com Auxlaper, a Barberà del Vallès, fan mans i mànigues per respondre als clients, com explica Mireia Mañosa, directora comercial de la marca.
"Sentim una gran impotència perquè treballem amb clients de tota la vida i no pots servir el que necessiten perquè no tenim botelles per a tothom."
Els productors confien que d'aquí a sis mesos s'hagi normalitzat la producció d'ampolles de vidre, però per als cellers petits és una eternitat i lamenten que han perdut clients pel camí.