Una experiència per als sentits: el mar rosa del Segrià

Notícia via Catalunya ràdio.

Èxit rotund de la campanya de visites per la floració dels fruiters al Baix Segrià. A Aitona, un dels municipis amb una extensió més gran de presseguers del país, autocars plens de turistes recorren aquests dies el mar rosa en què s'han convertit els camps de presseguers.

Guies turístics els expliquen, sobre el terreny, com treballen els fruiters durant tot l'any i curiositats sobre la producció de la fruita. També els parlen dels reptes i les problemàtiques de la pagesia, com la crisi de preus, l'encariment de costos i la manca de relleu generacional. 

Marta Romagosa s'ha desplaçat a Aitona per fer un programa especial sobre la floració dels fruiters (Catalunya Ràdio / Aurora Guindo )

Contemplar i aprendre

El programa "Catalunya al dia", de Catalunya Informació, s'ha emès aquest divendres 11 de març des dels camps de fruiters, on ha pogut enraonar amb pagesos, tècnics i amb l'alcaldessa, Rosa Pujol, entre d'altres 

 

Durant la campanya de la floració el Baix Segrià rep nombrosos visitants: grups d'amics, parelles i famílies senceres vingudes d'arreu. L'Anna, una visitant de Barcelona, s'ha mostrat sorpresa pel procés de floració i maduració de la fruita.

"M'ha impressionat que en dos mesos surti la fulla i la fruita, i que exploti tot. Segurament tornarem a veure ja la fruita i a buscar-ne."

La bellesa dels arbres florits sedueix els visitants, que s'afanyen a immortalitzar el moment en una fotografia.

Els camps d'Aitona es converteixen en un mar rosa durant la floració dels fruiters (Catalunya Ràdio / Aurora Guindo)

A més, també tenen l'oportunitat de conèixer tota mena de curiositats sobre la producció de préssecs i nectarines, com explica en Jordi, de Badalona.

"He après que els presseguers duren uns 15 anys i que se'n treuen uns 30 quilos per arbre."

El consum de fruita de proximitat, clau per a la supervivència del sector

Durant les visites, el contacte amb els pagesos i pageses també permet prendre consciència de les problemàtiques que pateix el sector i comprometre's a fer un consum responsable, com l'Eugènia, de Manresa.

"Em quedo amb la importància de comprar producte de la terra. Està ben treballat, ben produït i és de confiança."

Els turistes que visiten els camps florits d'Aitona venen, sobretot, de l'àrea metropolitana de Barcelona (Catalunya Ràdio / Pere Joan Àlvarez)

El sector s'enorgulleix de produir un producte d'una gran qualitat, però els pagesos, com en Víctor Pelfo, assenyalen que hi ha un problema amb els preus.

"Produïm la millor fruita dolça de Catalunya però fallen els preus. Hem tingut campanyes on el preu estava molt per sota dels costos de producció. Jo tinc molts companys que han hagut de plegar perquè no els sortia a compte."

Deu anys de Fruiturisme

Aitona es bolca per oferir una experiència inigualable als visitants des que arriben al poliesportiu, durant el trajecte en autocar fins a les finques i fins que tornen al punt d'inici. És un èxit col·lectiu que compleix deu anys, com destaca l'alcaldessa, Rosa Pujol.

"El més important de tot és que estem en un projecte de poble, on els voluntaris, els guies, els passejos i tothom que ajuda són col·laboradors voluntaris. El poble s'ho ha sentit seu."

El poliesportiu d'Aitona és l'epicentre de la campanya de Fruiturisme, que aquest 2022 espera arribar als 20.000 visitants (Catalunya Ràdio / Roger Segura)

Aitona també oferirà un mínim de 60 llocs de treball i allotjament a refugiats d'Ucraïna en la campanya de la fruita. És l'oferta de cooperatives i empreses del municipi amb la coordinació de l'Ajuntament, que facilitarà els mitjans tècnics i socials necessaris per gestionar l'acollida dels treballadors.