La llotja de proximitat de Lleida portarà producte local a escoles i asils
Notícia via La Vanguardia
La llotja de proximitat de Lleida portarà producte local a escoles i asils
La iniciativa, amb prova pilot a Lleida, aspira a estendre's i aposta per un consum sostenible
Pomes de Xile, ceba ratllada de la Xina, llom d'Extremadura… Són productes que ara se serveixen en menús de col·legis, residències, hospitals o presons de Catalunya, quan aquests aliments es cultiven o processen a un pas dels centres. Una realitat, com a mínim xocant, que ara podria tenir els dies comptats si prospera i s'estén la iniciativa “Llotges de proximitat”.
Com? Amb la creació de llotges (el pla pilot està donant molt bons resultats a la comarca lleidatana de la Noguera) preparades per subministrar a aquestes col·lectivitats aliments de proximitat. En resum, una aposta per la sostenibilitat i la compra responsable i justa que connecti productors autòctons amb aquests centres.
Por falta de mercat no serà. “Només en el Barcelonès se serveixen en les escoles 34 milions de menús; tres milions en las comarques de la Noguera y el Segrià, dos milions en Terres de l’Ebre, quatre milions en el Empordà…”. Las xifres las facilita Llorenç Llop, president de la Federació d’Empresaris Productors de Venda de Proximitat de Catalunya (FEPVPC), una de las impulsores de esta iniciativa.
"El pla pilot desplegat amb la primera llotja de proximitat de Catalunya, a Bellcaire d'Urgell, està donant molt bons resultats", revela Llop. Ara es treballa per estendre aquesta experiència a les províncies de Barcelona, Tarragona i Girona. I aquest és el moment, amb l'arrencada global del projecte, “comptar amb el màxim suport de la Generalitat”, afegeix.
Una associació farà intermediària, sense beneficis, entre aquests menjadors i el producte autòcton
El Govern ja se ha sumat al carro d’aliments km 0 amb la implicació de la direcció general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Alimentàries. També ha jugado un paper clau en el projecte el Institut del Patrimoni Culinari Català (IPCC).
Llorenç Llop recalca que el paper jugat en aquesta iniciativa pels seus promotors es limita a posar en contacte aquests menjadors de col·lectivitats amb productors locals. "Sense buscar cap benefici, només cobrir despeses -per això el paper clau de l'administració-, ja que el que es busca és que siguin els compradors i venedors els únics beneficiats per aquest tracte directe, sense més intermediaris". Llop recalca que “això és una aposta de país, una iniciativa en què ha de sortir beneficiada la política agrària i ramadera de Catalunya”.
La novetat principal d'aquestes llotges de proximitat “és que els venedors d'aliments puguin planificar a llarg termini la seva producció, en saber que la seva mercaderia té una sortida assegurada, amb un preu ja pactat”, afegeix Llop.
El projecte, amb el qual ja es treballa des de fa gairebé un lustre, vol fer el gran salt aprofitant la llei de Contractació Pública –a debat, en aquests moments– per obligar escoles, residències, hospitals i presons a canviar el xip a la elaboració dels menús. Entre el 40 i el 50% dels aliments servits en aquests centres haurà de ser local i de proximitat.
“Això convertirà aquesta indústria en molt més sostenible, no caldrà recórrer centenars de quilòmetres per a l'abastament i es guanyarà molt en la qualitat dels aliments”, conclou Llorenç Llop.