La patronal alerta d'un increment del 25% als menús escolars pel RD de Consum

Notícia via Restauración Colectiva

La patronal alerta d'un increment del 25% als menús escolars pel RD de Consum

 

La proposta del nou projecte de llei del RD per al foment d'una alimentació saludable i sostenible ha activat les alarmes al sector de la restauració col·lectiva. Food Service España (FSE) ha remès les seves al·legacions sobre les mesures proposades, que suposarien un encariment dels preus i molt poca millora a nivell nutricional.
 

 

La patronal del sector de les col·lectivitats, Food Service España, després d'analitzar detalladament el contingut i les implicacions de l'esborrany de projecte de llei, ha alertat avui que l'entrada en vigor d'aquest RD suposarà un encariment del 25% dels menús diaris . "Moltes de les exigències reflectides, com la quota 5% de producció ecològica o els productes de proximitat, no tenen cap impacte nutricional, però si un fort impacte econòmic" , assenyala María López , portaveu de Food Service España. El sector de la restauració col·lectiva és el responsable de donar menjar a 2.8 milions de comensals en menjadors escolars.

Un decret amb important impacte econòmic

Tal com assenyala el comunicat de FSE, dues de les principals mesures proposades al RD, els productes ecològics i de proximitat, tenen una gran incidència econòmica quant a preus, competència i proveïment.

Els productes ecològics són, en general, molt més cars. A més, la seva pròpia naturalesa (sense herbicides, ni fertilitzants que els protegeixin de plagues, picades…) és incompatible amb la possibilitat de planificar un menú. Incorre per tant en contradicció, si no en impossibilitat de compliment, ja que és impossible informar prèviament les famílies dels menús amb producte ecològic que se serviran.

A més, alguns productes ecològics s'han d'importar, per això perden la consideració d'ecològics en incrementar les emissions i els costos derivats del transport i energia consumits, la qual cosa també encareix el preu del producte.

Pel que fa als productes de proximitat i proximitat, la producció és limitada i insuficient per a les necessitats demanades pel sector. Especialment a Madrid, on és pràcticament impossible trobar certs productes de proximitat en les quantitats demandades. Una oferta limitada fa pujar el preu, per la qual cosa caldrà traslladar la pujada als pressupostos dels centres escolars.

També cal assenyalar que aquesta imposició de productes limita la competència,"creant autèntics lobbies de productors i distribuïdors locals que, davant l'obligació de comprar-los per poder tenir possibilitats de ser adjudicataris d'un contracte, fixaran els preus dels productes" , afirmen des de la patronal.

Finalment, les iniciatives reflectides a l'esborrany han d'assumir la situació econòmica actual perquè la seva implantació sigui sostenible a tots els nivells. L'impacte de la Covid19, l'augment dels costos per l'electricitat i l'encariment dels productes més bàsics comprometen la continuïtat del servei en unes condicions de qualitat que, per a les empreses del sector, són irrenunciables.

Per això“resulta fonamental que les institucions públiques corresponents revisin i adaptin els preus d'aquests serveis, ja que la situació actual pot afectar la continuïtat de les empreses que presten servei als menjadors escolars, deixant milers de nens sense la garantia d'accedir-hi dia- a una alimentació equilibrada i saludable” , conclou María López.

Directrius d'alimentació saludable i sostenible

A nivell nutricional, la proposta del Ministeri de Consum eleva a rang legal les directrius de l‟Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (Aesan) en matèria d‟alimentació saludable i sostenible. Aquestes pautes ja es porten aplicant en els darrers anys al sector de la restauració col·lectiva. I és que, les empreses de Food Service España compten amb més de 2.000 nutricionistes en plantilla, i és un dels principals ocupadors d'aquests professionals.

Els nutricionistes i dietistes “a més de controlar la qualitat dels menús setmanals i assegurar l'equilibri i les condicions nutricionals més adequades per a cada col·lectiu, en un context de patologies per intoleràncies i al·lèrgies creixent, també exerceixen funcions de compres i gestió de centres” , assenyala López.

Pel que fa a l'obesitat infantil, cal recordar que té un origen multicausal i complex ja que hi intervenen factors genètics, biològics, d'estil de vida… Per tant, no s'ha d'assenyalar exclusivament el menjar del menjador escolar per combatre aquest problema.

Les empreses de restauració col·lectiva comparteixen amb les famílies la tasca d'alimentar els nens, “però és fonamental que els nens i joves segueixin un patró d'alimentació saludable, no només al dinar del migdia al menjador escolar, sinó també a les altres quatre àpats diaris recomanats” , destaca la portaveu de la federació.